Tuesday, December 30, 2008

Troubleshoot Nabaztag / Nabaztag/tag connection issues

Shortly before Christmas, I decided to give my Nabaztag/tag another try, the rabbit that was so sweet and useful but drove me crazy due to a lot of system issues.

They changed their backend in 2008 so I thought to give it another try.

But I noticed connection issues, it would not react on any service and voice command after 30-60 mins.

I have figured the problems out and my Nabaztag/tag works better than ever now!

First of all: the purple light underneath the rabbit that tells you your rabbit is perfectly connected: Forget about it! Once, you got the Nabaztag connected for a few seconds, you cannot rely on that light anymore! Even if you pull the router from the wallet, the rabbit will still flash purple underneath!

There key is here, if it reacts like described here:

"I received my rabbit yesterday, and I set him up. Everything there is fine, he's glowing purple underneath and the website says he is "awake"

however, when i press the button on his head to give him a command, he beeps like he should and the lights flash as I speak, then i let go of the button and he beeps again. After that his nose flashes red for 30 seconds or so and then nothing.

he doesnt react and doesnt speak. he wont read out messages, when i send something to him his nose flashes red and then it just stops. i then get the purple flashing nose to say i have a message waiting."



... then the WLAN connection of your router to your nabaztag aborts at some point and then your rabbit reacts like half-dead.


First of all: Have a look at your router's manufacturer's ENGLISH website (English is most likely updated first than anything localized) whether there is a firmware update for yours.

For my Netgear WPN824v2 on the North America site (and only there!!!) there is a new firmware release from December, 16th which fixes some DHCP IP address assignment issues:

http://kbserver.netgear.com/release_notes/d103386.asp

It changes the GUI of my router to English but better than having problems!


Secondly: Assure the wireless signal is good! Put your rabbit into blue mode:

Nabaztag
Nabaztag/tag

Open the configuration page in your browser (http://192.168.0.1)

Read the signal strength's. 6 or below? Too weak, re-position your router or rabbit and make it fit.

Then if the connection stands it stands and your Nabaztag / /tag will work perfectly. Once a day or so it still disconnects? Well, then the Violet server had a hickup but your rabbit will now successfully reconnect without issues!


Technorati Tags: ,
----
Wanna discuss this post? Then do it in my forum! :)
----
No more ICQ Support? Get active! Complain now!

1 comment:

Anonymous said...

It is very interesting for me to read this blog. Thank author for it. I like such topics and everything that is connected to this matter. I definitely want to read more soon.